Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Motor Oil: Το Εταιρικό Προφίλ του Ομίλου από το ΙΕΝΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023

Το Εταιρικό Προφίλ (Company Profile) μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του ενεργειακού τομέα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο απέστειλε πρόσφατα στα μέλη του το ΙΕΝΕ. Πρόκειται για τον Όμιλο Motor Oil, ο οποίος, με παρουσία σε 8 διαφορετικές χώρες, παρέχει στους πελάτες της μια μεγάλη γκάμα προϊόντων υψηλής ποιότητας, ενώ υποστηρίζει την οικονομία με εξαγωγές σε περισσότερες από 75 χώρες, χιλιάδες εργαζομένους και συνεχείς νέες επενδύσεις.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1970 από την οικογένεια Βαρδινογιάννη και το διυλιστήριό της, ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη (12.61 Nelson Complexity Index), ξεκίνησε τη λειτουργία του στην περιοχή της Κορίνθου το 1972. Είναι εισηγμένη από το 2001 στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ως ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΜΟΗ). Συμπεριλαμβάνεται στον Γενικό δείκτη (ATHEX COMPOSITE INDEX), στον δείκτη Υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE/ ATHEX LARGE CAP), στον δείκτη MSCI Greece Small Cap καθώς και στον διεθνή δείκτη FTSE4Good Index Series.

Ο Όμιλος Motor Oil έχει 92 μεμονωμένες εταιρείες και απασχολεί άμεσα 3.000 μόνιμους εργαζόμενους. Περισσότερα από 1.500 πρατήρια βενζίνης λειτουργούν με τα σήματα των θυγατρικών εταιρειών της Motor Oil, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού. Από το 2001, το Διυλιστήριο της Motor Oil, με τις βοηθητικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις διανομής καυσίμων, αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα στην Ελλάδα. Θεωρείται ένα από τα πλέον σύγχρονα διυλιστήρια της Ευρώπης με αναβαθμισμένο βαθμό πολυπλοκότητας 12,61 (Nelson Complexity Index). Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Συγκροτήματος Επεξεργασίας Νάφθας και σύντομα θα ξεκινήσει η επένδυση σε νέα μονάδα προπυλενίου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη βελτιστοποίηση των υποδομών του.

Επιπλέον, η Motor Oil έχει σημαντική παρουσία στον κλάδο εμπορίας χάρη στο δίκτυο λιανική πώλησης υγρών καυσίμων των θυγατρικών της, AVIN OIL και Coral (πρώην SHELL HELLAS S.A.). Η Coral, κάτοχος άδειας Shell, δραστηριοποιείται επίσης στην Κύπρο, τη Σερβία, την Κροατία και τη Βόρεια Μακεδονία. Στον κλάδο των λιπαντικών, ο Όμιλος εκπροσωπείται από τη θυγατρική του, LPC S.A. Η LPC δραστηριοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή βασικών λιπαντικών, την παραγωγή και εμπορία συσκευασμένων λιπαντικών και την πώληση παραφίνης. Η εταιρεία είναι αντιπρόσωπος των διεθνώς γνωστών λιπαντικών VALVOLINE στην Ελλάδα.

Ο Όμιλος, μέσω της Coral Gas S.A., δραστηριοποιείται και στον χώρο του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το 2017 η εταιρεία ίδρυσε θυγατρική στην Κύπρο με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων της και εκτός Ελλάδος.

Μέσω της θυγατρικής της, NRG Trading House Energy S.A., η Motor Oil έχει παρουσία και στην ευρύτερη αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η NRG είναι πάροχος ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ κύριος στόχος της είναι να παρέχει μία ολοκληρωμένη γκάμα υψηλού επιπέδου υπηρεσιών για οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές και οι οποίες καλύπτουν όλες τις ανάγκες σε ενέργεια.

Ο Όμιλος συνεχίζει να επενδύει στην κινητικότητα (E-Mobility) αναπτύσσοντας στρατηγικές συνεργασίες και εξοπλίζοντας συνεχώς τα πρατήριά του με σημεία φόρτισης. Ήδη λειτουργούν 1.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και εγκατάστασης ταχυφορτιστών. Έως το 2030 ο στόχος είναι να φτάσει τα 4.000 σημεία φόρτισης.

Μέσω της θυγατρικής του, MORE (Motor Oil Renewable Energy), ο Όμιλος Motor Oil έχει δυναμική παρουσία και στις καθαρές μορφές ενέργειας. Η MORE λειτουργεί 280 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ με επιπλέον 21 αιολικά πάρκα και επτά μονάδες αποθήκευσης. Η MORE έχει υπό κατασκευή μονάδες ΑΠΕ 84 MW και άδειες προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 550 MW.

Στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ο Όμιλος Motor Oil Group επενδύει σταθερά στην κυκλική οικονομία και στα ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα με στόχο τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στους παραπάνω τομείς. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί η εξαγορά της Verd, η σύσταση κοινοπραξίας με τη ΔΕΗ για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, καθώς και η κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Κομοτηνή, από κοινού με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Επιπλέον, βρίσκεται ήδη στο στάδιο του Market Test η κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU). Το Dioriga Gas FSRU αποτελεί ένα στρατηγικό πρότζεκτ διεθνούς εμβέλεια αλλά και μία νέα πύλη εισαγωγών που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες καταναλωτών φυσικού αερίου στην Ελλάδα και γενικότερα στη ΝΑ Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η Motor Oil είναι, επί σειρά ετών, Εταιρικό Μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης. Το αναλυτικό Company Profile του Ομίλου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του ΙΕΝΕ (βλ. εδώ).

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2023 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron