Ενεργειακή Επικαιρότητα

Chevron: Σε Αναζήτηση Πλοίου Γεωτρήσεων για Έρευνες Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023

H Chevron αναζητά πλοίο γεωτρήσεων για έρευνες φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, όπως ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές, σημειώνοντας ότι στόχος του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού είναι να αντεπεξέλθει στην αυξανόμενη ζήτηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν οι ως άνω πηγές στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Chevron, που δραστηριοποιείται στις τρεις χώρες της περιοχής εξέδωσε διαγωνισμό μίσθωσης τη Δευτέρα του Πάσχα, αναζητώντας πλοίο γεωτρήσεων το 2024 για ένα έτος με δυνατότητα παράτασης για αρκετά χρόνια.

Εκπρόσωπος της Chevron αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τον διαγωνισμό, αλλά είπε ότι η εταιρεία «παραμένει δεσμευμένη να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου και τους εταίρους μας στην περιοχή για να στηρίξει την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Ανατολική Μεσόγειος έχει άφθονους ενεργειακούς πόρους και τη δυνατότητα να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», όπως ανέφερε.

Οι εταιρείες ενέργειας προσπαθούν να αναπτύξουν νέους πόρους για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση από την Ευρώπη μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και η οποία ώθησε την ΕΕ σε μία προσπάθεια απομάκρυνσης από τους ενεργειακούς πόρους ρωσικής προέλευσης.

Η Chevron θέλει να επισπεύσει την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη στα νοτιοανατολικά της Κύπρου, το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (tcf) αερίου.

Λειτουργεί επίσης το γιγάντιο κοίτασμα Λεβιάθαν στα ανοικτά του Ισραήλ, το οποίο παράγει 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως το οποίο προμηθεύει το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Η Chevron και οι εταίροι της, Leviathan NewMed Energy και Ratio Energies, σχεδιάζουν να διπλασιάσουν σχεδόν την παραγωγή του πεδίου στα 21 με 24 bcm έως το 2027. Εξετάζουν επίσης την κατασκευή μιας πλωτής εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα επιτρέψει τις εξαγωγές του καυσίμου σε διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.Στην Αίγυπτο, η Chevron και η Eni ανακοίνωσαν νωρίτερα εφέτος ότι έχουν κάνει μια ανακάλυψη αερίου στην υπεράκτια παραχώρηση Nargis την οποία θέλουν να διερευνήσουν περαιτέρω, όπως ανέφεραν οι παραπάνω πηγές.

Η αμερικανική εταιρεία με έδρα το Σαν Ραμόν της Καλιφόρνια κατέστη σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου το 2020 με την εξαγορά της Noble Energy έναντι 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

( του Δημήτρη Φάρου, από energia.gr, 18/04/2023)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron