Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Το 14ο SEEED του ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη θα Αναδείξει τον Περιφερειακό Αντίκτυπο της Ενεργειακής Κρίσης σε ΝΑ Ευρώπη και Αν. Μεσόγειο

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023

Για άλλη μία χρονιά, η Θεσσαλονίκη, η ελληνική συμπρωτεύουσα, θα φιλοξενήσει την κορυφαία περιφερειακή διοργάνωση του ΙΕΝΕ, το “ SEE Energy Dialogue” ( SEEED). Έτσι, στις 25 και 26 Μαΐου 2023, το 14ο South East Europe Energy Dialogue θα αναλύσει σε βάθος τις επιπτώσεις που είχε η πρόσφατη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, επικεντρώνοντας τον περιφερειακό τους αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου. Με άξονα το συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο αναφοράς, που αποτελεί παγκόσμιο εμπορικό και ενεργειακό σταυροδρόμι, το 14ο SEEED θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τους υδρογονάνθρακες, τον ηλεκτρισμό και την ενεργειακή μετάβαση μέχρι τη γεωπολιτική και την ενεργειακή ασφάλεια.

Μία επίλεκτη ομάδα στελεχών μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, ειδικών από τους επιμέρους ενεργειακούς κλάδους, κρατικοί αξιωματούχοι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και εκπρόσωποι περιφερειακών και διεθνών οργανισμών και think tank περιλαμβάνονται στους ομιλητές που αναμένεται να συμμετάσχουν και αυτή τη χρονιά στο μεγαλύτερο ετήσιο event του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το 2022, και το μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο που είχε στις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγοράς, με μία σειρά από διαλείψεις στην προμήθεια φυσικού αερίου και τις πρωτόγνωρα υψηλές τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας έχει αποκτήσει επείγουσα επικαιρότητα. Για το λόγο αυτό, το εφετινό SEEED θα ξεκινήσει τις εργασίες του με ένα ειδικό AmbassadorsForum, με τη συμμετοχή πρέσβεων από χώρες που αποτελούν σημαντικούς περιφερειακούς αλλά και διεθνείς «παίκτες», ενώ ανάμεσα στις συνεδρίες της διοργάνωσης ξεχωρίζει αυτή που είναι αφιερωμένη στην Γεωπολιτική και την Ενεργειακή Ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη (“ Geopolitics and Energy Security in SE Europe”).

Το τρέχον ασταθές περιβάλλον ενεργειακών τιμών, η παγκόσμια ανησυχία για την ανάπτυξη βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων και η ανάγκη περαιτέρω προώθησης εφαρμογών χωρίς άνθρακα είναι επίσης μεταξύ των βασικών ζητημάτων πολιτικής του 14ου SEEED. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, ο «Ενεργειακός Διάλογος της ΝΑ Ευρώπης» θα καλύψει, επιπλέον, τις τελευταίες εξελίξεις στις αγορές φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ στην περιοχή και τις συνεργασίες με μεγάλους ενεργειακούς προμηθευτές. Κατά την ειδική συνεδρία με τίτλο “Country Reports from SE Europe” θα παρουσιαστούν αναλυτικές εκθέσεις για κάθε μία από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, που θα παράσχουν το απαραίτητο υπόβαθρο κατανόησης για τον χώρο της ενέργειας σε όλη την περιοχή. Θα εξεταστούν, επίσης, ο ρόλος των εναλλακτικών οδών παροχής φυσικού αερίου, των αποστολών LNG, των διασυνοριακών διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, της αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τα τελευταία επιτεύγματα στην τεχνολογία ΑΠΕ και τις εφαρμογές CCUS.

Μεταξύ των μέχρι τώρα επιβεβαιωμένων ομιλητών στο 14ο SEE Energy Dialogue του ΙΕΝΕ περιλαμβάνονται οι: κ. John Roberts ( Energy Security Specialist – Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο), Δρ. Charles Ellinas (Senior Fellow, Atlantic Council – Ηνωμένο Βασίλειο), Δρ. Ιωάννης Καμπούρης (Πρόεδρος & Δνων Σύμβουλος, Southeast Electricity Network Coordination Center – Ελλάδα), κ. Tamer Emre (Director of Market Operations, Energy Exchange Istanbul – Τουρκία), Δρ . Katja Yafimava (Senior Research Fellow, Oxford Institute for Energy Studies - Ηνωμένο Βασίλειο), κ. Slavtcho Neykov (Chairman of the Board of Managers, Energy Management Institute – Βουλγαρία), κ. Milan Zdravkovic (DSO Executive Director, JP SRBIJAGAS, Novi Sad – Σερβία), Δρ. Amit Mor (CEO of Eco Energy Financial & Strategic Consulting, Senior Lecturer at Reichman University – Ισραήλ), κ. Max Vauthier (Managing Director chez LNG Value Ltd Paris – Γαλλία), Καθ. Stavri Dhima (Energy Consultant, Oil and Gas Consultant, Risk Assessment Consultant, Climate Expert – Αλβανία), κ. Eugenia Gusilov (Director, ROEC – Ρουμανία), κ. Milos Mladenovic (Managing Director, South East European Power Exchange / SEEPEX – Σερβία), κλπ.

Το 14ο SEEED θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο The Met Hotel της Θεσσαλονίκης σε υβριδική μορφή. Το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 5 μ. μ. της Πέμπτης, 25 Μαΐου, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί το επίσημο δείπνο της διοργάνωσης, και οι εργασίες θα περατωθούν στις 6 μ. μ. της Παρασκευής, 26 Μαΐου. Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα ανακοινωθεί σύντομα.

Βασικοί χορηγοί του “14 th SEE Energy Dialogue” είναι η Helleniq Energy και η δικηγορική εταιρεία KG Law, ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται οι εταιρείες Energean και EnSCo. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι το ενεργειακό ενημερωτικό portal Energia.gr και το website NE Global

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την ατζέντα του συνεδρίου, τους επιβεβαιωμένους ομιλητές, καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής, βλ. εδώ.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2023 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron