Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

14ο SE Europe Energy Dialogue του ΙΕΝΕ: Η Σημασία των Υδρογονανθράκων στην Ισορροπία των Αγορών

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023

Η δεύτερη ημέρα του 14ου SE Europe Energy Dialogue που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στην Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνεδρία με θέμα τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο κ. Ευθύμιος Ταρταράς, Σύμβουλος Διοίκησης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, παρουσίασε το business plan της Εταιρείας από την ημέρα που μετασχηματίστηκε, καθώς επίσης μίλησε για τις δραστηριότητες της ΕΔΕΥΕΠ, αναφέρθηκε στην διεύρυνση του βασικού αντικειμένου δραστηριοτήτων της ώστε να περιλάβει τις νέες ενεργειακές τεχνολογίες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των δραστηριοτήτων στο τομέα του upstream της χώρας.

Το στέλεχος της ΕΔΕΥΕΠ παρουσίασε επίσης, όλα τα projects σεισμικών ερευνών που εκτελούνται αυτή την περίοδο στον ελλαδικό χώρο, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσής τους, όπως και το χάρτη των παραχωρήσεων αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης στα χερσαία και υποθαλάσσια τεμάχια, Νότια και ΝΔ της Κρήτης, στα μπλοκ του Ιουνίου και στα Ιωάννινα.

 

«Το σχέδιο για επανεκκίνηση των ερευνών υδρογονανθράκων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Απρίλιο του 2022 είναι ιδιαίτερα δυναμικό και φιλόδοξο και είμαστε πολύ υπερήφανοι, στην ΕΔΕΥΕΠ, που έχουμε ήδη υπερβεί τους τεθέντες στόχους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταρταράς.

Ο Dr. Amit Mor, CEO, Eco Energy Financial and Strategic Consulting, Senior Lecturer, Reichman University,από το Ισραήλ, αναφέρθηκε στις πρόσφατες σημαντικές υπεράκτιες ανακαλύψεις φυσικού αερίου, της τάξης των 35 TCF από την Νοble Energy και τους εταίρους της στο project. Μίλησε ακόμη για το γενικότερο εχθρικό κλίμα σε βάρος των ερευνών νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε διεθνές επίπεδο, που επέφερε μια ραγδαία αποεπενδύση στον τομέα και συνέδεσε την πραγματικότητα που επικράτησε με τις υψηλές τιμές στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο που θα κυριαρχήσουν στα αμέσως επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα της έλλειψης αποθεμάτων προς χρήση.

«Το ερώτημα είναι το πώς θέλουμε να δούμε τα πράγματα τώρα και στο μέλλον. Θέλουμε υψηλές τιμές στο πετρέλαιο και το αέριο που θα επηρεάσουν και τις τιμές στη θέρμανση, τις μεταφορές και την παραγωγή ενέργειας, ή θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση και οι εταιρείες του τομέα να αρχίσουν να επενδύουν, εκ νέου, περισσότερα κεφάλαια ώστε να ρίξουν τις τιμές μεσομακροπρόθεσμα;», αναρωτήθηκε.

Επί του παρόντος, τόνισε, η εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μοιάζουν να ικανοποιούνται από τη χαμηλή παραγωγή υδρογονανθράκων και τις υψηλές τιμές. «Θα χρειαστεί όμως να γίνουν βήματα ώστε να επιστρέψει η ισορροπία στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά ο Dr. Mor, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να έχουμε φορολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε εγχώριο επίπεδο ειδάλλως θα χρειαστεί να καταβάλουν φόρους σε διασυνοριακό επίπεδο, με ό,τι κι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία των αγορών.

«Η φορολόγηση των εκπομπών CO2 θα συμβάλει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) -πρόκειται για μια τεχνολογία μετριασμού της κλιματικής αλλαγής που ελαχιστοποιεί τις ποσότητες εκπομπών CO2 που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, μέσω της διαδικασία δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα και της ασφαλούς αποθήκευσής του-», υποστήριξε για να καταλήξει: «Χρειαζόμαστε φυσικό αέριο, αποθήκευση ενέργειας, πολλές ΑΠΕ, περιβαλλοντική ασφάλεια, αλλά πάνω απ’ όλα, επαρκή χρηματοδότηση και θεσμικό πλαίσιο, για να προχωρήσουμε στο μέλλον.»  

Σε ερώτηση του συντονιστή της συνεδρίας, κ. Κωστή Σταμπολή, Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, ποια είναι η δέσμευση της κυβέρνησης του Ισραήλ για περαιτέρω έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου, υπό το φως των στόχων για net zero, αλλά και του γεγονότος ότι η χώρα έχει δημιουργήσει μια μεγάλη και λειτουργική βιομηχανία υδρογονανθράκων, ο ο Dr. Mor επιβεβαίωσε την προσήλωση της κυβέρνησής του στην ανάπτυξη του τομέα, με νέες παραχωρήσεις, τον Ιούνιο, αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες, όπως η TotalEnergies κ.α. Θα πρόκειται, συνολικά για τον τέταρτο γύρο παραχώρησης αδειών στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ. «Έως τώρα μόνο η Chevron και οι εταίροι της, καθώς και η Energean έχουν ανακαλύψει και εκμεταλλεύονται υποθαλάσσια κοιτάσματα», είπε χαρακτηριστικά.   

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, Εταίρος του ΙΕΝΕ και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Upstream και πρώην σύμβουλος της ΔΕΠΑ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει συνέπεια σε πολιτικό και επιχειρημτικό επίπεδο αν θέλει η Ελλάδα να πετύχει το στόχο της ανακάλυψης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις χερσαίες και υποθαλάσσιες περιοχές ενδιαφέροντος. Επανέλαβε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2012,τα δυνητικά αποθέματα αερόου στον ελλαδικό χώρο ανέρχονται σε μεταξύ 2-2,5 TCM, αλλά τόνισε πως απαιτούνται περαιτέρω γεωλογικές, γεωχημικές και τρισδιάστατες έρευνες προτού η χώρα είναι σε θέση να ανακηρύξει επίσημα, την ανακάλυψη υδρογονανθράκων. Ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε, επίσης,  εκτενώς στις δυνατότητες παραγωγής φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. 

(του Αδάμ Αδαμόπουλου, από energia.gr, 26/05/2023)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron