Άρθρα-Αναλύσεις
Δυσοίωνο το Μέλλον της ΕΕ Δίχως Συμφωνία για Ενεργειακή Μεταρρύθμιση
Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τη χειρότερη στιγμή επέλεξαν στην ΕΕ να συγκρουστούν για τα ποικιλόμορφα εθνικά συμφέροντά τους οι “27”, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου καλπάζει εκ νέου και ενισχύεται κατά σχεδόν 11% από την αρχή των σημερινών διαπραγματεύσεων στο ολλανδικό κόμβο, TTF, και κινείται πάνω από τα 38,65 ευρώ/MWh. Η αποτυχία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχε να συμφωνήσουν στις προτεινόμενες από την σουηδική προεδρία μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, που αφορούν στην επέκταση της κρατικής στήριξης στην ηλεκτροπαραγωγή με χρήση άνθρακα, αποτελεί πισωγύρισμα στις προσπάθειες για μια συνεκτική πολιτική στην ενέργεια.
Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο, καθώς τα μέλη της ΕΕ προσεγγίζουν διαφορετικά το θέμα της χρήσης άνθρακα στα εθνικά μείγματα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Πολωνής Υπουργού Ενέργειας, ότι «για κάποιους από εμάς, ασφάλεια σημαίνει δυναμικότητα δικτύου.» Σημειώνουμε ότι η Πολωνία παράγει περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα, ενώ προχωρεί ταχέως στην ανάπτυξη ευέλικτων πυρηνικών μονάδων στην προσπάθειά της να διαφοροποιήσει περαιτέρω το μείγμα ηεκτροπαραγωγής.
Η διαφορά στο θέμα του άνθρακα δεν ήταν η μόνη Οι χώρες-μέλη διαφώνησαν και όσον αφορά στην κρατική στήριξη για την αιολική, την ηλιακή και την πυρηνική ενέργεια. Ορισμένες εξ’ αυτών, συμπεριλαμβανομένης των Γερμανίας, Ολλανδίας και Αυστρίας, αντιτάχθηκαν στην ιδέα να προσφέρονται συμβάσεις σταθερής τιμής (PPA’s) όχι μόνο στους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αλλά και στους παραγωγούς πυρηνικής ή άλλης μορφής ενέργειας.
Στον αντίποδα βρέθηκε η Γαλλία, που υποστηρίζει ανοιχτά αυτή την ιδέα, κάτι απολύτως αναμενόμενο δεδομένης της τεράστιας δυναμικότητας των πυρηνικών μονάδων της που παράγουν περί τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται σε ετήσια βάση.
Για τον Υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ κάτι τέτοιο θα επέφερε στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς θα χανόταν η ευελιξία σε ένα σημαντικό τμήμα της με αποτέλεσμα άνισους όρους ανταγωνισμού στις τιμές.
Όμως η γαλλίδα Υπουργός Ενέργειας, υποστήριξε ότι ο περιορισμός των συμβάσεων σταθερής τιμής μόνο σε ορισμένους ηλεκτροπαραγωγούς θέτει σε κίνδυνο το στόχο της ασφάλειας του εφοδιασμού και της προστασίας των καταναλωτών.
H προτεινόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ αποσκοπεί στην αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου και αντ' εκείνης, τη σύνδεσή της με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις.
Απώτερος στόχος είναι να κλειδώσουν οι τιμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τις επιχειρήσεις και των λεγόμενων συμβολαίων επί της διαφοράς με τις κυβερνήσεις, ώστε να αποφευχθεί η ραγδαία άνοδος των τιμών που έπληξε την Γηραιά ήπειρο, πέρυσι.
Σε μια προσπάθεοια να αρθεί το νέο αδιέξοδο, οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν πριν από το τέλος του μήνα προκειμένου να διαπραγματευθούν ένα κοινό σχέδιο συμφωνίας.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, η παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας μειώθηκε τον Μάιο, σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η NPD.
Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή νορβηγικού αργού μειώθηκε σε 1,77 εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα τον Μάιο, από 1,80 εκατομμύριο βαρέλια τον Απρίλιο, αν και παρέμεινε υψηλότερη από την αρχική πρόβλεψη για 1,75 εκατομμύριο βαρέλια, σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή της σκανδιναβικής χώρας.
Ωστόσο, η παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε στα 274 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) ημερησίως, τον προηγούμενο μήνα, από 339,8 mcm τον Απρίλιο και ήταν 7,4% χαμηλότερη από την πρόβλεψη των 295,9 mcm, συμφωνα με την NPD.
H Nορβηγία παραμένει ένας από τους κορυφαίους στρατηγικούς προμηθευτές ενέργειας της ΕΕ, μετά την απομάκρυνση της Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
(από energia.gr, 20/06/2023)