Ενεργειακή Επικαιρότητα

TotalEnergies: Έως και 13 Bcm Αερίου Μπορεί να Παράγει το Han Asparuh

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023

Το υπεράκτιο πεδίο πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Han Asparuh στη Μαύρη Θάλασσα εκτιμάται ότι έχει τη δυνατότητα να παράγει συνολικά 13 bcm φυσικού αερίου ετησίως από δύο κοιτάσματα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies EP Bulgaria, Yves Le Stunff

Ειδικότερα, το κοίτασμα Vinekh, κοντά στα τουρκικά ύδατα, εκτιμάται ότι θα παράγει περίπου 5 bcm φυσικού αερίου ετησίως από το 2030 έως το 2040 και στη συνέχεια 3 bcm ετησίως την επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με το SeeNews, αυτά είπε ο Le Stunff μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή ενέργειας της Βουλγαρίας την περασμένη εβδομάδα, όπως φαίνεται σε αρχείο βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Εθνοσυνέλευσης της γειτονικής μας χώρας.

Το κοίτασμα Krum αναμένεται να παράγει 8 bcm ετησίως μεταξύ 2031 και 2044, φθάνοντας τα 4 bcm ετησίως μέχρι το 2050, σύμφωνα με την παρουσίαση του Le Stunff.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική ενεργειακή εταιρεία TotalEnergies και η ρουμανική εταιρεία OMV Petrom έλαβαν πέρυσι παράταση δύο ετών, έως το 2024, για την ισχύ της άδειας ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου για στο υπεράκτιο πεδίο 1-21 Han Asparuh. Οι εταίροι του έργου σκοπεύουν να ξεκινήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο Han Asparuh το δεύτερο τρίμηνο του 2024, όπως πρόσθεσε ο Le Stunff.

Προγραμματίζονται, επίσης, εναλλακτικές ερευνητικές εργασίες γεώτρησης, με κάθε διαδικασία διερευνητικής γεώτρησης να κοστίζει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (91,2 εκατομμύρια ευρώ), πρόσθεσε ο Le Stunff. Εάν η αρχική διερευνητική γεώτρηση είναι επιτυχής, η εκτιμητική γεώτρηση θα διεξαχθεί το 2025, με σκοπό την έναρξη της παραγωγής γύρω στο 2030.

Οι εταιρείες αναζητούν ενεργά τρίτο μέτοχο για να αποκτήσει μέχρι και το 35% του έργου, είπε επίσης ο Le Stunff.

Το 2020, η ισπανική πετρελαϊκή Repsol, που ήταν ως τότε εταίρος στο έργο Han Asparuh, αποχώρησε από την κοινοπραξία. Ωστόσο, η TotalEnergies και η OMV Petrom αποφάσισαν να συνεχίσουν την εξερεύνηση στο ανατολικό τμήμα του οικοπέδου.

Από το 2012, οι εταίροι του έργου έχουν δαπανήσει περίπου 425 εκατομμύρια ευρώ (466,1 εκατομμύρια δολάρια) για δραστηριότητες ερευνών στο μπλοκ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα κατανάλωση φυσικού αερίου της Βουλγαρίας είναι περίπου 3 bcm ετησίως, με περίπου το ένα τρίτο αυτής να καλύπτεται από αέριο της Κασπίας που εισάγεται μέσω του αγωγού διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB. 

Τον Ιούνιο, η Romgaz και η OMV Petrom δήλωσαν ότι θα επενδύσουν έως και 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη του υπεράκτιου έργου φυσικού αερίου Neptun Deep στη Μαύρη Θάλασσα, που συνορεύει με το πεδίο Han Asparuh.

Εξάλλου, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Τουρκία ανακάλυψε επιπλέον 58 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο στο μπλοκ Caycuma στη Μαύρη Θάλασσα, με τα αποθέματα των 13 γεωτρήσεων της να αναθεωρούνται προς τα πάνω στα 652 bcm, σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση του προέδρου Ερντογάν.

(από energia.gr, 13/07/2023)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron