Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Στις 14-15 Νοεμβρίου το Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2023

Στην αλληλεπίδραση της ενεργειακής ασφάλειας με τη γεωπολιτική και τις προκλήσεις του μετασχηματισμού του ενεργειακού τομέα επικεντρώνεται το 27ο Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ. Μέσω της ιστοσελίδας του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (iene.grκαι iene.eu) είναι διαθέσιμες αναλυτικά πληροφορίες για την ατζέντα και τους ομιλητές καθώς και την εγγραφή στο συνέδριο, που θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο DivaniCaravel στην Αθήνα (βλ. εδώ).
Για άλλη μία χρονιά, το «Ενέργεια και Ανάπτυξη», που έχει καθιερωθεί ως ένας από τους βασικούς θεσμούς της ελληνικής ενεργειακής σκηνής, θα αναλύσει ένα ευρύ φάσμα θεματικών, που, με επίκεντρο την ενέργεια, έχουν ευρείες οικονομικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις, και, συνεπώς, αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού στελεχών από τον τομέα της ενέργειας από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βαίνει ήδη στο δεύτερο χρόνο, η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ παραμένει, και αυτό το χειμώνα, ένα μεγάλο στοίχημα. Όπως, εξάλλου, προειδοποίησε σε έκθεσή του, στα μέσα Ιουλίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), αν η Ρωσία αποφάσιζε την πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου, η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ δύσκολη για την Ευρώπη κατά τη χειμερινή περίοδο 20123-2024 – ιδίως σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών - ακόμη και αν οι αποθήκες της είναι σχεδόν κατά 100% γεμάτες. Κατά συνέπεια, η εκτόξευση των τιμών ενέργειας και η συνεπακόλουθη επιβάρυνση συνολικά των οικονομικών των κρατών – μελών, θα φέρει και εφέτος στο προσκήνιο ζητήματα που αφορούν τον πληθωρισμό, την δημοσιονομική σταθερότητα αλλά και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ αναδεικνύεται σε στρατηγική επιλογή αλλά και σε μεγάλη πρόκληση. Όπως θα αναλυθεί κατά τις εργασίες του εφετινού «Ενέργεια και Ανάπτυξη», τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να αναμετρηθούν με τους στόχους που θέτουν οι πολιτικές για την πράσινη μετάβαση, όπως αυτές συγκεφαλαιώντονται στο φιλόδοξο σχέδιο REPowerEU. Επίσης, θα εξεταστούν οι κρατικές αλλά και ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενεργειακή αποδοτικότηταστα κτήρια, τις μεταφορές και τη βιομηχανία.

Υπό το φως της ενεργειακής ασφάλειας, εξάλλου, θα εξεταστούν και θέματα που άπτονται των ενεργειακών υποδομών, τόσο στον ηλεκτρισμό και στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όσο και σε τεχνολογίες αιχμής, όπως είναι το υδρογόνο.

Αλλά και όσον αφορά την εγχώρια  ατζέντα, το «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του 2023 θα αναλύσει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΑΠΕ, καθώς η υψηλή διείσδυσή τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας θέτει επί τάπητος, και, μάλιστα, με επείγοντα τρόπο σειρά ζητημάτων (PPAs, αποθήκευση ενέργειας, απορριπτόμενες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κλπ.).

Επίσης με αναφορά την Ελλάδα αλλά και με προεκτάσεις συνολικά σε επίπεδο ΕΕ, στο εφετινό συνέδριο του ΙΕΝΕ θα αναλυθεί διεξοδικά το νέο σκηνικό που δυνητικά ανοίγεται στον τομέα των υδρογονανθράκων. Το διαπιστωμένο δυναμικό σε Κύπρο και Ισραήλ αλλά και οι πρόσφατες έρευνες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης δείχνουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να αποτελέσει μία παραγωγική περιοχή ανάλογη της Βόρειας Θάλασσας, εξέλιξη που θα  αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Το «Ενέργεια και Ανάπτυξη» θα απασχολήσουν ζητήματα που αφορούν τα ενεργειακά software που αφορούν τη διαχείριση παραγωγής – ζήτησης, αλλά και τη χρήση του υδρογόνου και του βιομεθανίου καθώς και συνθετικά καύσιμα και τις εφαρμογές δέσμευσης, αποθήκευσης και αξιοποίησης άνθρακα (CCUS). Ακόμη περισσότερο, νέα ζητήματα όπως η ψηφιοποίηση και, ιδίως, η τεχνητή νοημοσύνη, που φιλοδοξούν να αλλάξουν δραστικά κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, και, άρα, και ενός τόσο θεμελιώδους τομέα, όπως η ενέργεια, θα απασχολήσουν τις εργασίες του συνεδρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο μέσα από τις απαιτήσεις της ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας όσο και από τα ζητήματα που θέτει ο ενεργειακός μετασχηματισμός, θα συζητηθεί και ο προσανατολισμός που θα πρέπει να λάβουν οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας σε Ελλάδα και ΕΕ. Τέλος, τις εργασίες του συνεδρίου θα απασχολήσουν και οι στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την ανάπτυξη της απασχόλησης στην ενέργεια, δεδομένου του στρατηγικού της ρόλου στην οικονομία.

Στους βασικούς υποστηρικτές του Συνεδρίου περιλαμβάνεται η HelleniqEnergy, με υποστηρικτές τις εταιρείες ΔΕΣΦΑ, EnSco και τη δικηγορική εταρεία KGLaw.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2023 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron