Άρθρα-Αναλύσεις

Οι Αγορές σε Τεντωμένο Σχοινί Εν Αναμονή Εξελίξεων στην Μέση Ανατολή

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023

τ ου Κ. Ν. Σταμπολή


Δώδεκα ημέρες μετά την βάναυση επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και την έναρξη ενός νέου κύκλου αίματος και βίας στην περιοχή, οι διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα αυτές της ενέργειας παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία τις εξελίξεις προσπαθώντας να προβλέψουν το επόμενο στάδιο αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Εάν κάτι είναι ξεκάθαρο από την μέχρι σήμερα πορεία των πραγμάτων γύρω από τον άξονα Ισραήλ- Χαμάς- Ιράν-Αραβικός κόσμος είναι ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο σε λίγες ημέρες καθώς η βίαιη επίθεση της Χαμάς πυροδότησε μια νέα φάση αποσταθεροποίησης στην περιοχή.», δήλωσε στο Energia.gr υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου χρηματοπιστωτικού οργανισμού στο City του Λονδίνου.

Μπορεί το Ισραήλ να μην παίζει το ίδιο κάποιο σημαντικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις στην Μ.Ανατολή αλλά η στρατιωτική και πολιτική του ισχύ,κυρίως χάρη στην αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ, είναι ικανή να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή και να επιφέρει νέα ρήγματα. Για αυτό οι ενεργειακές αγορές εδώ και ημέρες ευρίσκονται σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής και ενίοτε σε ένταση ενώ δεν γνωρίζουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τελικά τα πράγματα. « Προς το παρόν η κατάσταση είναι λίαν συγκεχημένη και οι κινήσεις στις αγορές ενεργειακών εμπορευμάτων τείνουν να ανταποκρίνονται περισσότερο σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ακόμα και διαδόσεις παρά σε γεγονότα», τονίζει εκπρόσωπος γνωστού χρηματιστηριακού οίκου με ειδίκευση στις αγορές πετρελαίου.

Αυτό που φαίνεται να απασχολεί την αγορά είναι η στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση του Ισραήλ καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί μια συνθέτη και άκρως απρόβλεπτη κατάσταση, όπως φαίνεται ημέρα με την ημέρα, στα νότια αλλά και στα βόρεια σύνορα του. Ενώ σε στρατιωτικό επίπεδο η στρατηγική της κυβέρνησης Νετανιάχου είναι μάλλον ευδιάκριτη με άμεσο στόχο τον απόλυτο έλεγχο της Γάζας και την φυσική και πολιτική εξόντωση της ηγεσίας της Χαμάς, δεν υπάρχει αντίστοιχο επεξεργασμένο σχέδιο σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο για την μακροχρόνια αντιμετώπιση του Παλαιστινιακού θέματος. Η παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με την επίσκεψη του στο Ισραήλ εν μέσω της κρίσης, ήρθε να καταδείξει ακριβώς αυτό το έλλειμμα στρατηγικής του Ισραήλ, και να ενθαρρύνει μια άλλου τύπου αντιμετώπιση με στόχο την θεραπεία των υποκειμένων προβλημάτων λόγων της μακρόχρονης διένεξης. Το εάν τελικά θα εισακουστούν από την Ισραηλινή ηγεσία οι προτάσεις Μπάιντεν είναι άλλο θέμα, όμως αυτές δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Σύμφωνα με αναλυτές τις ενεργειακές αγορές φαίνεται ότι απασχολεί περισσότερο η απειλή για μια διεύρυνση της κρίσης με απευθείας εμπλοκή του Ιράν, το οποίο ως γνωστό χρηματοδοτεί και υποστηρίζει την Χαμάς, την Ισλαμική Τζιχάντ, την Χεζμπολάχ στον Λίβανο και πολλές άλλες αντικαθεστωτικές οργανώσει σε όλη την Μέση Ανατολή. Ο μεγάλος φόβος παραμένει να μετατραπεί ο 40 ετης ακήρυκτος πόλεμος Ιράν- Ισραήλ σε μια ανοικτή αντιπαράθεση, όποτε οι επιπτώσεις στην περιφερειακή και παγκόσμια αγορά ενέργειας θα είναι κατακλυσμιαίες. Ένας φόβος που κάθε άλλο ανυπόστατος είναι εάν λάβουμε υπ´ όψη την ανοικτή πληγή του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο κέντρο της Ευρώπης, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν λίγα χρόνια.

Καθώς γράφονταν αυτές οι γραμμές το πετρέλαιο ποικιλίας Brent, το διεθνές benchmark, στην προθεσμιακή αγορά του ICE στο Λονδίνο διαπραγματεύετο στα $ 90.89 το βαρέλι με καθοδικές τάσεις, ενώ η Αμερικανική ποικιλία WTI στο NYMEX της Ν. Υόρκης κινείτο στα § 88 το βαρέλι για παραδώσεις Δεκεμβρίου. Να σημειώσουμε ότι αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ η τιμή του Brent στις 9/10 ανέβηκε απότομα κατά $ 4 το βαρέλι, αντανακλώντας την ανησυχία της αγοράς, ενώ τις επόμενες ημέρες κινήθηκε σταδιακά ανοδικά φθάνοντας τα $ 92 το βαρέλι στις 18/10, απέχοντας αρκετά από τα $ 96 το βαρέλι που είχε φθάσει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Όπως έχουμε ήδη εξηγήσει στο Energia.gr η έντονη ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και οι φόβοι για μια νέα μεγάλη ύφεση, δρουν ως ανασχετικοί παράγοντες στις αυξητικές τάσεις.

Ποιο διαφορετική είναι η εικόνα στην Ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου η οποία έχει αλλάξει δομή τους τελευταίους 18 μήνες καθώς έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι εισαγωγές φ. αερίου μέσω αγωγών από την Ρωσία και ταυτόχρονα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Μόνο που οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την δια θαλάσσης τροφοδοσία με LNG είναι απείρως μεγαλύτεροι σε περίπτωση ανοικτής αντιπαράθεσης μεταξύ Ιράν- Ισραήλ. Για αυτό και η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου αερίου στο TTF της Ολλανδίας, που αποτελεί την τιμή αναφοράς για την Ευρώπη, έχει ανατιμηθεί σχεδόν κατά 35 % τις τελευταίες 10 ημέρες με αυτό να διαπραγματεύεται σήμερα στα € 50.83 /MWh.

(από energia.gr, 19/10/2023)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron