Δελτία Τύπου

Με Κεντρικό Ομιλητή τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ξεκίνησαν οι Εργασίες της Πρώτης Ημέρας του «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2023» του ΙΕΝΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023

Με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ξεκίνησαν οι εργασίες της σημερινής πρώτης ημέρας του διήμερου (14 και 15 Νοεμβρίου) 27ου Ετήσιου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα. Στο επίκεντρο της ομιλίας του Υπουργού βρέθηκαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης όσον αφορά τις προκλήσεις τόσο της πράσινης μετάβασης, όσο και της ενεργειακής κρίσης στο νέο κρίσιμο γεωπολιτικό περιβάλλον. Στην ομιλία του ο κ. Σκυλακάκης έθιξε μία σειρά από ζητήματα, από τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις της χώρας μέχρι τις αλλαγές στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2024.

Χαιρετισμό προς το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2023» απηύθυνε και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν την ηλεκτροκίνηση και την αποθήκευση ενέργειας αλλά και γενικότερα την εθνική στρατηγική στις ΑΠΕ, όπως αυτή προδιαγράφεται στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, που πρόσφατα κατατέθηκε προς έγκριση από την Κομισιόν.

Η αλληλεπίδραση της ενεργειακής ασφάλειας με τη γεωπολιτική και οι προκλήσεις του μετασχηματισμού του ενεργειακού τομέα είναι οι δύο βασικές πτυχές του Συνεδρίου, το οποίο διεξάγεται σε επίπεδο CEO και ανώτερων διευθυντικών στελεχών, με τη συμμετοχή 80 και πλέον διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι προέρχονται από επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και από διεθνείς οργανισμούς και γνωστούς stake holders, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις αναμένονται από καταξιωμένους εμπειρογνώμονες και έγκυρους αναλυτές.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Τους συνέδρους καλωσόρισε, εκ μέρους του ΙΕΝΕ, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέδειξε το ζήτημα της συμβατότητας της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας με την προσπάθεια επίτευξης των στόχων της πράσινης μετάβασης, όπως αυτοί έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, στην περίπτωση της Ελλάδας, μέσω του πρόσφατα υποβληθέντος ΕΣΕΚ. Παράλληλα, υπογράμμισε το πλούσιο ερευνητικό και μελετητικό έργο του ΙΕΝΕ,  το οποίο φέτος κλείνει 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς.

Στη συνέχεια, το βήμα του φετινού «Ενέργεια και Ανάπτυξη» κατέλαβαν εκπρόσωποι ενεργειακών φορέων και επιχειρηματικών ενώσεων του τομέα της ενέργειας, όπως ο Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, ο κ. Ιωάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ, ο κ. Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) και CEO της ΓΕΩΕΛΛΑΣ. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, εκπρόσωποι κομμάτων και συγκεκριμένα ο Δρ. Μίλτος Ζαμπάρας, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο κ. Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας του κόμματος.

Στη δεύτερη συνεδρία, με τίτλο «Ενεργειακή Κρίση: Η Παγκόσμια και η Ευρωπαϊκή Διάσταση», ξεχώρισε, όπως κάθε χρόνο, η παρουσίαση του World Energy Outlook 2023 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), από τον ειδικό του Οργανισμού, κ. Απόστολο Πετρόπουλο, ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά στις εργασίες του φετινού  «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ.

Με συντονιστή τον κ. John Roberts, Energy Security Specialist, με έδρα τη Σκωτία (Ηνωμένο Βασίλειο), και Senior Research Fellow του IENΕ, μία σειρά ειδικοί σχολίασαν τα ευρήματα και τα συμπεράσματα του World Energy Outlook 2023 του ΙΕΑ αλλά και γενικότερα τις τρέχουσες ενεργειακές εξελίξεις και την αλληλεξάρτησή τους με τις σημερινές, οιονεί εκρηκτικές, γεωπολιτικές συνθήκες, οι οποίες, μάλιστα, λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικότερα, στο πάνελ αυτής της συνεδρίας συμμετείχαν ο Δρ. Charles Ellinas (Senior Fellow, Atlantic Council, Ηνωμένο Βασίλειο και Visiting Research Fellow, IENE), ο Δρ. Leo Drollas (Independent Energy Consultant, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο – online), ο κ. Slavtcho Neykov (Προέδρος ΔΣ του Energy Management Institute, Βουλγαρία), Yurdakul Yigitguden,  Independent Energy Advisor και πρώην Συντονιστής Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΟΣΑ στην Ευρώπη,  και Visiting Research Fellow, IENE, Τουρκία), καθώς και ο Amit Mor (CEO, ECO Energy Financial and Strategy Consulting και IENE Partner, Ισραήλ – online).

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 27ου Ετήσιου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» συνεχίζονται με συνεδρίες αφιερωμένες σε θεματικές, όπως «Οι Νέες Γεωπολιτικές Παράμετροι και Ενεργειακή Ασφάλεια: ΕΕ και Ελλάδα», «Επισκόπηση Αγορών Ηλεκτρισμού στη ΝΑ Ευρώπη» και «Πόσο Ανταγωνιστική είναι η Αγορά Ηλεκτρισμού στην Ελλάδα;».

Στρατηγικός Χορηγός (Strategic Sponsor) του 27ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ είναι η Motor Oil.

Χορηγοί (Sponsors) της διοργάνωσης είναι οι εταιρείες Helleniq Energy, Elpedison και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Υποστηρικτές (Supporters) είναι η Energean, ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε., ο Όμιλος Μυτιληναίος, η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., οι δικηγορικές εταιρείες Κυριακίδης-Γεωργόπουλος (KG Law Firm) και Τζανίνη και Συνεργάτες (Eugenia Gianini and Associates), ο ΑΔΜΗΕ και η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών EnSCo.

Υποστηρικτές Δράσεων (Task Supporters) του Συνεδρίου είναι ο Όμιλος Κοπελούζου και η Cenergy Holdings.

Χορηγοί Επικοινωνίας (Media Sponsors) του 27ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» είναι το ενεργειακό ενημερωτικό portal Energia.gr, η NE Global, το EnergyPress, το allazorevma.gr, το Foreign Affairs - Hellenic Edition, το naftemporiki.gr και η Naftemporiki TV.

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron