Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Οι Προκλήσεις στην Ενέργεια και την Ασφάλεια Εφοδιασμού στο Επίκεντρο του 27ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023

Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι εργασίες του 27ου Εθνικού Ετήσιου Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου. Κατά την χθεσινή τρίτη συνεδρία, με θέμα «Οι Νέες Γεωπολιτικές Παράμετροι και Ενεργειακή Ασφάλεια: ΕΕ και Ελλάδα», μίλησαν  ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Αναπληρωτής Καθηγητής & Διευθυντής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών, και ο Δρ. Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και τ. Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναστροφής της παρακμιακής καθόδου της Ε.Ε. σε όλους τους αναπτυξιακούς δείκτες και ιδιαίτερα στους δείκτες ενεργειακής επάρκειας σε σχέση με τις υπόλοιπες μεγάλες διεθνείς οντότητες του πλανήτη, ενώ εστίασε στα βασικά λάθη στην άσκηση ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, από την αγνόηση της ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής φτώχειας, την καθυστέρηση στην πολιτική αξιοποίησης των κρίσιμων πρώτων υλών, την αδιαφορία για την περιορισμένη χωρητικότητα των δικτύων, μέχρι τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, την υποχρηματοδότηση των καινοτομιών, την αδιαφορία για ενίσχυση της προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητας των δημόσιων υποδομών.

Τέλος, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι είναι αυτονόητη προτεραιότητα η αξιοποίηση των πλούσιων ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς και η προώθηση του αγωγού EastMed.

Ακόμη, στην 4η συνεδρία με θέμα «Επισκόπηση Αγορών Ηλεκτρισμού στη ΝΑ Ευρώπη», συμμετείχαν κορυφαία στελέχη από το χώρο της ενέργειας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κατά την 5η συνεδρία με θέμα «Πόσο Ανταγωνιστική είναι η Αγορά Ηλεκτρισμού στην Ελλάδα» ο κ. Αντώνης Κοντολέων, Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, υποστήριξε πως τα διμερή συμβόλαια (PPAs) προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και ενεργοβόρων βιομηχανιών αποτελούν την κύρια διέξοδο για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας καθώς και μέσο αντιστάθμισης του κινδύνου από τη μεταβλητότητα των τιμών.

Η δεύτερη ημέρα του 27ου Συνεδρίου του ΙΕΝΕ ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, με μία συνεδρία αφιερωμένη στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και τα βήματα πολιτικής που πρόκειται να γίνουν στον τομέα αυτό στη χώρα μας, στην οποία συμμετείχαν ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, Αντιπρόεδρος της Energean στην Ελλάδα και Εταίρος του ΙΕΝΕ, ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, Αντιπρόεδρος της Continental Europe Energy Council (CEEC) και η κ. Κατερίνα Τσιώνα, Δικηγόρος - Νομική Εμπειρογνώμονας σε Θέματα Ενεργειακού Δικαίου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ).

Ακολούθησε η συνεδρία με θέμα  «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Υψηλή Διείσδυση, Αποθήκευση, PPAs και Διαχείριση Δικτύων», στην οποία συμμετείχαν με παρουσιάσεις κορυφαίοι ειδικοί από την Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη, και εκπρόσωποι ενώσεων και εταιρειών ΑΠΕ, όπως μεταξύ άλλων, ο κ. Ζήσιμος Μαντάς, Head of Project Development and Licensing, MORE Energy, από την Ελλάδα, ο Ypatios Moysiadis, Managing Partner, Renewable Energy Expert, Wattcrop, από το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και ο Δρ. Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος του ΣΠΕΦ, ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ και ο Δρ. Σπυρίδων Οικονόμου, Director General, της  Eunice Hydrogen Technologies.

Οι ομιλητές ανέλυσαν τις τρέχουσες τάσεις και εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως αυτές προδιαγράφονται από τις πρόσφατες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και από τις τεχνολογικές τάσεις που επικρατούν διεθνώς.

Τέλος, στην 8η συνεδρία με θέμα «Βελτίωση Ενεργειακής Αποδοτικότητας και εφαρμογές της σε Κτήρια, Βιομηχανία, Μεταφορές», αναπτύχθηκε η σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα, από ομιλητές όπως μεταξύ άλλων, η κα. Βασιλική Σίτα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΥΠΕΝ, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Θερμικών Στροβιλομηχανών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλαράς, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.  

Το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Στρατηγικός Χορηγός (Strategic Sponsor) του 27ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ είναι η Motor Oil.

Χορηγοί (Sponsors) της διοργάνωσης είναι οι εταιρείες Helleniq Energy, Elpedison και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Υποστηρικτές (Supporters) είναι η Energean, ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε., ο Όμιλος Μυτιληναίος, η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., οι δικηγορικές εταιρείες Κυριακίδης-Γεωργόπουλος (KG Law Firm) και Τζανίνη και Συνεργάτες (Eugenia Gianini and Associates), ο ΑΔΜΗΕ και η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών EnSCo.

Υποστηρικτές Δράσεων (Task Supporters) του Συνεδρίου είναι ο Όμιλος Κοπελούζου και η Cenergy Holdings.

Χορηγοί Επικοινωνίας (Media Sponsors) του 27ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» είναι το ενεργειακό ενημερωτικό portal Energia.gr, η NE Global, το EnergyPress, το allazorevma.gr, το Foreign Affairs - Hellenic Edition, το naftemporiki.gr και η Naftemporiki TV.

 

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron