Ενεργειακή Επικαιρότητα

Οι 5 Μεγαλύτερες Συμφωνίες στον Τομέα του Πετρελαίου και του Φ. Αερίου σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 2023

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2023

Μια σειρά από αξιοσημείωτες συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου φέτος πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά που φεύγει. Ακολουθούν οι πέντε κορυφαίες συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και  την Ευρώπη το 2023, με βάση την αναφερθείσα αξία.

 

Εξαγορές στις ΗΠΑ: Η Exxon αγοράζει την Pioneer για 64,5 δις δολ. και η Chevron τη Hess για 60 δις δολ.

Οι ΗΠΑ παραμένουν το επίκεντρο των συμφωνιών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ειδικά η λεκάνη Permian, όπου η ανακοίνωση της προτεινόμενης εξαγοράς της Pioneer Natural Resources από την ExxonMobil για 64,5 δισεκατομμύρια δολάρια και η προτεινόμενη από τη Chevron αγορά της Hess για 60 δισεκατομμύρια δολάρια παραμένουν οι μεγαλύτερες συμφωνίες του έτους, αν και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Η συμφωνία της Exxon θα ενώσει δύο από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στη Λεκάνη Permian, που βρίσκεται στο Τέξας και το Νέο Μεξικό. Η ολοκλήρωσή της θα μετατρέψει την ExxonMobil μακράν τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου σε αυτόν τον σχηματισμό, ο οποίος θεωρείται ότι είναι το πιο παραγωγικό πεδίο πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Θα είναι, επίσης, η μεγαλύτερη συμφωνία της ExxonMobil εδώ και δύο δεκαετίες μετά τη συγχώνευσή της με την Mobil, ύψους 75,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Εν τω μεταξύ, η εξαγορά της Hess από τη Chevron θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 10%. Αναμένεται, επίσης, να αυξήσει τον προϋπολογισμό των ετήσιων κεφαλαιουχικών δαπανών (Capex) της Chevron στα 19-22 δις δολ., με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να πηγαίνει σε δραστηριότητες παραγωγής (upstream) στις ΗΠΑ.

Τόσο η συμφωνία της ExxonMobil όσο και αυτή της Chevron καταδεικνύουν την πεποίθηση της βιομηχανίας στη ζήτηση ορυκτών καυσίμων για τα επόμενα χρόνια, παρά την αυξανόμενη νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή και τη δέσμευση της πρόσφατης συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 ότι οι κυβερνήσεις θα επιδιώξουν να ξεκινήσουν τη «μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα».

Η μεγαλύτερη συμφωνία στον τομέα των αγωγών: Η ONEOK εξαγοράζει την Magellan Midstream Partners για 19,1 δισ. δολ.

Η τρίτη μεγαλύτερη από τις συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2023 – και μάλιστα η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη συμφωνία του έτους – ήταν η εξαγορά της Magellan Midstream Partners από την ONEOK για 19,1 δις δολ.

Η ONEOK παρέχει υπηρεσίες στον τομέα της μεταφοράς, αποθήκευσης και πώλησης αργού η πετρελαιοειδών (midstream ) στις πολιτείες Μοντάνα, Ουαϊόμινγκ, Βόρεια Ντακότα, Κάνσας και Οκλαχόμα. Η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση 29,5 δις δολ. και η συναλλαγή την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του είδους της στις ΗΠΑ.

Συνολικά, οι συμφωνίες midstream κυριάρχησαν στις ολοκληρωμένες συμφωνίες το 2023 τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.

Κι άλλα νέα από τη Λεκάνη Permian: Η Occidental Αποκτά την CrownRock για 12 δις δολ.

Τον Δεκέμβριο, η Occidental κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου CrownRock, μέσω μετρητών και μετοχών αξίας 12 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει το χρέος της CrownRock, θα χρηματοδοτηθεί μέσω νέου χρέους 9,1 δις δολ. και την έκδοση κοινών μετοχών της Occidental, αξίας περίπου 1,7 δις δολ.

Η Occidental ανακοίνωσε ότι η εξαγορά της CrownRock, μιας κοινοπραξίας μεταξύ της CrownQuest Operating και της Lime Rock Partners, ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της στη Λεκάνη Permian. Η συναλλαγή σηματοδοτεί περαιτέρω ενοποίηση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 1ο τρίμηνο του 2024.

Ενεργειακή μετάβαση: Η Harbour Energy θα αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Wintershall Dea στο upstream για 11,2 δις δολ.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Harbour Energy υπέγραψε συμφωνία με την BASF και τη LetterOne για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Wintershall Dea έναντι 11,2 δις δολ.

Αυτή η εξαγορά, από την οποία εξαιρούνται τα περιουσιακά στοιχεία της Wintershall Dea στη Ρωσία, περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία παραγωγής και ανάπτυξης, δικαιώματα ερευνών σε πολλές χώρες και άδειες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).

Τα asset που περιλαμβάνονται στη συμφωνία βρίσκονται στην Αλγερία, την Αργεντινή, τη Δανία, την Αίγυπτο, τη Γερμανία, τη Λιβύη, το Μεξικό και τη Νορβηγία.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Harbor, Linda Z. Cook, σημείωσε ότι η εξαγορά προωθεί εν μέρει τους στόχους της Harbour για την ενεργειακή μετάβαση, μετατοπίζοντας το χαρτοφυλάκιό της προς το φυσικό αέριο, μειώνοντας την ένταση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και επεκτείνοντας τα ενδιαφέρον της για το CCS σε νέες ευρωπαϊκές αγορές.

Αθροιστικά, η BASF και η LetterOne θα κατέχουν μερίδιο 54,5% (BASF 39,6% και LetterOne 14,9%) στη διευρυμένη Harbour μετά τη συμφωνία. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 4ο τρίμηνο του 2024.

Ώθηση στον αυτοματισμό: Η Emerson Electric εξαγοράζει την National Instruments (NI) έναντι 8,2 δις δολ.

Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης συμφωνίας στον τομέα της διύλισης πετρελαίου και φυσικού αερίου (downstream) της χρονιάς, η Emerson Electric εξαγόρασει την National Instruments (NI) έναντι 8,2 δις δολ.

Αυτή η συμφωνία προάγει τη θέση της Emerson ως παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα της αυτοματοποίησης και επεκτείνει την ευκαιρία της να αξιοποιήσει τις τρέχουσες τάσεις, όπως το nearshoring, δλδ. την μετατόπιση των προμηθευτών της βιομηχανίας πιο κοντά στους πελάτες τους, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βιωσιμότητα και την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η εξαγορά στέφει με επιτυχία κάτι που επιδίωκε εδώ και σχεδόν ένα χρόνο Ολοκληρώνει μια σχεδόν ετήσια επιδίωξη της ΝΙ, εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού μετρήσεων, σύμφωνα με το Reuters.

Η Emerson χρηματοδότησε τη συμφωνία κυρίως με μετρητά από την εκποίηση της μονάδας κλιματικών τεχνολογιών στη Blackstone για 14 δις δολ. το 2022, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επικεντρωθεί σταθερά στον αυτοματισμό.

Η NI, με έδρα το Ώστιν του Τέξας, φέρνει στην Emerson ένα χαρτοφυλάκιο λογισμικού, ελέγχου και έξυπνων συσκευών.

(από energia.gr, 27/12/2023)

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron