Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

ΙΕΝΕ: Διαθέσιμα η Επισκόπηση και τα Συμπεράσματα του 27ου Ετήσιου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη»

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024

Την Επισκόπηση και Συμπεράσματα του 27ου Ετήσιου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη», που θα διεξήχθη στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, δημοσίευσε το ΙΕΝΕ. Τα συμπεράσματα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου (βλ. εδώ ). Το καθιερωμένο μεγάλο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έκλεισε 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς, πραγματοποιήθηκε, για άλλη μια χρονιά, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αλλά και του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Το ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) είχε, για το 2023 ως στόχο να υπογραμμίσει τις σοβαρές δυσκολίες που εμπεριέχει το εγχείρημα της ενεργειακής μετάβασης, ιδίως σε ένα περιβάλλον ενεργειακής κρίσης και δύο πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, και την ανάγκη για εξεύρεση λύσεων που θα βασίζονται σε δοκιμασμένες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι ανταγωνιστικές από πλευράς κόστους.

Όπως τονίστηκε κατά τις εργασίες του Συνεδρίου, ο ενεργειακός τομέας αλλάζει ριζικά και ήδη σε Ευρώπη και Ελλάδα χαράσσεται η μετάβαση στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και τελευταία της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στην Μέση Ανατολή, καθώς η ανάγκη για ενεργειακή θωράκιση της ΕΕ, και της Ελλάδας ιδιαίτερα, γίνεται όλο και πλέον αισθητή, εν μέσω των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων. Είναι η μετάβαση προς την λιγότερο ρυπογόνο και έξυπνη ενέργεια με ευρεία χρήση καθαρών τεχνολογιών και την παράλληλη είσοδο της ψηφιακής τεχνολογίας, αποφασιστικός μοχλός και οδηγός στον ενεργειακό μετασχηματισμό. Είναι οι νέες ιδέες και οι καινοτόμες τεχνολογίες, που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές, ενώ η ψηφιακή τεχνολογία διεισδύει σε κάθε δραστηριότητα και στην καθημερινή ζωή. Η ενέργεια καθίσταται πολύπλοκος τομέας και χαρακτηρίζεται από υψηλές επενδύσεις και κρίσιμες οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές παραμέτρους, καινοτομίες, έρευνα, μεταρρυθμίσεις στην αγορά με κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Η Ελλάδα με την ηπειρωτική χώρα, τα νησιά και την θάλασσα προσφέρει μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν με σύνεση και τεχνική ωριμότητα, με κατάλληλη πολιτική και σχεδιασμό για την ανάπτυξη, μεγιστοποιώντας τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Η υψηλή εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές ενέργειας (υδρογονάνθρακες και ηλεκτρισμός) έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, οπότε κύριοι στόχοι του στρατηγικού σχεδιασμού πρέπει να είναι η μείωση της εξάρτησης και ένας ανταγωνιστικός ενεργειακός τομέας, λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Βασικοί άξονες πολιτικής αναδεικνύονται η επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η ευρεία αξιοποίηση των ΑΠΕ και η λειτουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς. Μεγάλος μετασχηματισμός συντελείται στον ηλεκτρισμό με την είσοδο των ΑΠΕ και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ραγδαία εξελισσόμενες τεχνολογίες στις ΑΠΕ επιτυγχάνουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές με μια έντονα διεσπαρμένη παραγωγή που μετασχηματίζουν το δίκτυο και την αγορά και αναγκάζουν τις εταιρείες ηλεκτρισμού να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Το ηλεκτρικό δίκτυο μετασχηματίζεται με καινοτόμες τεχνολογίες για να ενσωματώσει την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ με υψηλή απόδοση, αξιοπιστία και με νέες υπηρεσίες στους καταναλωτές, ενώ η αγορά μεταρρυθμίζεται και αναζητά εργαλεία για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις για την λειτουργία της.

Ο ηλεκτρισμός εξελίσσεται ως κύριος ενεργειακός φορέας με επέκταση των χρήσεων  υποκαθιστώντας ορυκτά καύσιμα, καθώς διεισδύει σχεδόν παντού, όπως οι μεταφορές, η θέρμανση/ψύξη, κλπ., αποτελώντας και μοχλό ανάπτυξης. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η παραγωγή υδρογόνου για τις κυψέλες καυσίμου σε λεωφορεία και φορτηγά που εισέρχονται με γρήγορους ρυθμούς στην αγορά θα αποτελέσουν προέκταση του ηλεκτρικού δικτύου.


Συμπερασματικά, το 27ο Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2023» του ΙΕΝΕ, με ευρεία συμμετοχή και λεπτομερή τεκμηρίωση των τρεχουσών εξελίξεων και των προσφερόμενων τεχνολογικών λύσεων, εξέπεμψε μία νότα αισιοδοξίας. Μία αισιοδοξία, η οποία στηρίζεται στις δυνατότητες που ομολογουμένως υπάρχουν σήμερα στον ελληνικό χώρο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας. Μία ανάπτυξη, που θα προέλθει μέσα από επενδύσεις και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό στην λειτουργία της αγοράς. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς και τις εταιρείες. Οι τελευταίες, χάρη στην υψηλή κατάρτιση των στελεχών τους και του δυναμισμού που τις διακρίνει, εμφανίζονται έτοιμες να ανταποκριθούν και να συμμετάσχουν στην αναμόρφωση του ρυθμιστικού και λειτουργικού πλαισίου που επιχειρείται αυτή την περίοδο. Το ΙΕΝΕ ήταν, είναι και θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.

Στρατηγικός Χορηγός (Strategic Sponsor) του 27ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) ήταν η Motor Oil.

Χορηγοί (Sponsors) της διοργάνωσης ήταν οι εταιρείες Helleniq Energy, Elpedison και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ως υποστηρικτές (Supporters) στο 27ο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ συμμετείχαν η Energean, ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε., ο Όμιλος Μυτιληναίος, η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., οι δικηγορικές εταιρείες Κυριακίδης-Γεωργόπουλος (KG Law Firm) και Τζανίνη και Συνεργάτες (Eugenia Gianini and Associates), ο ΑΔΜΗΕ και η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών EnSCo.

Υποστηρικτές Δράσεων (Task Supporters) του Συνεδρίου ήταν ο Όμιλος Κοπελούζου και η Cenergy Holdings.

Χορηγοί Επικοινωνίας (Media Sponsors) του 27ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» ήταν το ενεργειακό ενημερωτικό portal Energia.gr, η NE Global, το EnergyPress, το allazorevma.gr, το Foreign Affairs - Hellenic Edition, το naftemporiki.gr και η Naftemporiki TV.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron