Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

29 Ιανουαρίου: Κοινή Εκδήλωση IENE – ΔΣΑ για την Ελληνική ΑΟΖ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024

Το ζήτημα της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής αλλά και ενεργειακής πολιτικής, το οποίο επανέρχεται συχνά στην επικαιρότητα. Κι αυτό διότι αποτελεί μία θεμελιώδη εκκρεμότητα ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα που δικαιούται η χώρα μας να ασκήσει, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και επειδή ακριβώς η παράταση αυτής της εκκρεμότητας είναι που έχει δώσει στην Άγκυρα την αφορμή να προχωρεί, με διάφορες κινήσεις, σε παράνομη αμφισβήτηση των δικαιωμάτων αυτών. Πρόκειται για ζήτημα στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς η ανακήρυξη και οριοθέτηση ΑΟΖ θα δώσει στην χώρα τη δυνατότητα της αξιοποίησης ενός πολύ σημαντικού θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου.

Με δεδομένη την παραπάνω πραγματικότητα, το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) διοργανώνουν κοινή εκδήλωση για την Ελληνική ΑΟΖ, με στόχο την αποσαφήνιση των βασικών παραμέτρων και προοπτικών του ζητήματος για τη χώρα μας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ειδικών, νομικών, διεθνολόγων κ. ά. καθώς και εκπροσώπων από τον χώρο της πολιτικής αλλά και των ερευνών υδρογονανθράκων.

Η κοινή εκδήλωση ΙΕΝΕ-ΔΣΑ θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 (ώρες: 16:00 – 20:00) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Βασικός σκοπός της εκδήλωσης είναι η διεξαγωγή μίας διεξοδικής συζήτησης μεταξύ ειδικών οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο των Διεθνών Σχέσεων, της Γεωπολιτικής, της Νομικής, αλλά και της Ενέργειας. Απώτερος στόχος είναι μία σφαιρική προσέγγιση αναφορικά με τον καθορισμό της ΑΟΖ και την εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας με τις γειτονικές χώρες.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με εισαγωγικά σχόλια του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δημήτρη Βερβεσου, και του Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή, καθώς και της Επίκουρης Καθηγήτριας ΕΜΠ, Δικηγόρου Παρ' Αρείω Πάγω και Μέλους ΔΕ του ΙΕΝΕ, κ. Ευγενίας Τζαννίνη.

Θα ακολουθήσει το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, με συντονιστή τον Αντιπρόεδρο του ΙΕΝΕ και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Γεωπολιτικής & Ενέργειας του Ινστιτούτου, κ. Χρήστο Δήμα. Ομιλητές στην πρώτη αυτή συνεδρία θα είναι ο Καθηγητής κ. Άγγελος Συρίγος (Αναπλ. καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής Ν.Δ. Α’ Αθηνών), ο Δρ. Γιάννης Μανιάτης (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τ. Υπουργός Ενέργειας), ο Καθηγητής κ Θεόδωρος Καρυώτης (ομότιμος καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημιακού Συστήματος Μέρυλαντ, ΗΠΑ, πρώην μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας), η Δρ. Κέρη Μαυρομάτη (Νομικός και Διδάκτορας του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας της Νομικής Σχολής Αθηνών), και ο Δρ. Ντίνος Νικολάου (Αντιπρόεδρος, ENERGEAN, Εταίρος ΙΕΝΕ).

Με συντονίστρια την Καθηγήτρια κ. Ευγενία Τζαννίνη, στο δεύτερο μέρος της κοινής εκδήλωσης ΙΕΝΕ-ΔΣΑ για την Ελληνική ΑΟΖ θα συμμετάσχουν ο Καθηγητής κ. Αστέριος Πλιάκος (καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Δρ. Γεώργιος Ανθρακεύς (Νομικός, Ειδικός Σύμβουλος του ΙΕΝΕ σε θέματα ΑΟΖ), ο Δρ. Γεώργιος Κρεμλής (Διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σύμβουλος Κυκλικής Οικονομίας & Νησιωτικότητας, Πρόεδρος της Σύμβασης Espoo και του Πρωτοκόλλου SEA) και ο κ. Γιάννης Γρηγορίου (Αντιπρόεδρος, Continental Europe Energy Council - CEEC, Εταίρος ΙΕΝΕ).

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την διατύπωση συμπερασμάτων εκ μέρους των διοργανωτών.

[Το αναλυτικό πρόγραμμα και οι πληροφορίες εγγραφής θα ανακοινωθούν λίαν συντόμως μέσω της ιστοσελίδας του ΙΕΝΕ, www.iene.gr, και του www.energia.gr]

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron