Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Σήμερα η Κοινή Εκδήλωση IENE – ΔΣΑ για την Ελληνική ΑΟΖ - Παρακολουθήστε Ζωντανά

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής αλλά και ενεργειακής πολιτικής, το οποίο επανέρχεται συχνά στην επικαιρότητα, είναι το ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Κι αυτό διότι αποτελεί μία θεμελιώδη εκκρεμότητα ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα που δικαιούται η χώρα μας να ασκήσει, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και επειδή ακριβώς η παράταση αυτής της εκκρεμότητας είναι που έχει δώσει αφορμή στην Άγκυρα να προχωρεί, με διάφορες κινήσεις, σε παράνομη αμφισβήτηση των δικαιωμάτων αυτών.

Πρόκειται για ζήτημα στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς η ανακήρυξη και οριοθέτηση ΑΟΖ θα δώσει στην χώρα τη δυνατότητα της αξιοποίησης ενός πολύ σημαντικού θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου, τόσο στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων όσο και στην αξιοποίηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Η ανάγκη για μία συζήτηση σχετικά με την ΑΟΖ καθίσταται όχι απλά επίκαιρη αλλά και επιτακτική μετά από την πρόσφατη (Δεκέμβριος 2023) παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ μέρους της Κομισιόν. Η χώρα μας εγκαλείται ότι δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της οδηγίας (ΕΕ) 2014/89 σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό , καθώς δεν έχει ακόμη εκπονήσει και υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια.

Με δεδομένη την παραπάνω πραγματικότητα, το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) διοργανώνουν κοινή εκδήλωση για την Ελληνική ΑΟΖ, με στόχο την αποσαφήνιση των βασικών παραμέτρων και προοπτικών του ζητήματος για τη χώρα μας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ειδικών, νομικών, διεθνολόγων κ. ά. καθώς και εκπροσώπων από τον χώρο της πολιτικής αλλά και των ερευνών υδρογονανθράκων. Απώτερος στόχος είναι μία σφαιρική προσέγγιση αναφορικά με τον καθορισμό της ΑΟΖ και την εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας με τις γειτονικές χώρες.

Η κοινή εκδήλωση ΙΕΝΕ-ΔΣΑ  πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 (ώρες: 16:00 – 20:00) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Παρακολουθήστε ζωντανά την εκδήλωση εδώ

 

Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν επί τόπου μόνο τα μέλη του ΔΣΑ και του ΙΕΝΕ. Για την συμμετοχή είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του δελτίου εγγραφής.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron