Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Η Τελευταία Ανάλυση του IENE Επικεντρώνεται στη Διάσκεψη του COP28 και στις Επιπτώσεις για την Ενεργειακή Βιομηχανία

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024

Εκπρόσωποι σχεδόν από κάθε χώρα του κόσμου κατέληξαν σε μια νέα παγκόσμια συμφωνία στη Διάσκεψη του COP28, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου 2023, ζητώντας τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. Το κείμενο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό καθώς σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους σηματοδοτεί το τέλος της χρήσης των ορυκτών καυσίμων. Οι ακτιβιστές για το κλίμα αναφέρουν το συγκεκριμένο κείμενο ως ένα σημαντικό βήμα, αλλά επισημαίνουν ότι περιέχει πολλές ανησυχητικές διατυπώσεις, ενώ η ορολογία για την ενεργειακή μετάβαση είναι ασαφής και επιτρέπει στις χώρες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα όπως πριν. Η συμφωνία της Διάσκεψης του COP28 στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το αργότερο μέχρι το 2050 και να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από το όριο των 1.5 βαθμών Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

Για πρώτη φορά από την εναρκτήρια Διάσκεψη στο Βερολίνο το 1995, τα ορυκτά καύσιμα βρέθηκαν στο επίκεντρο του τελικού κειμένου της Διάσκεψης για το Κλίμα. Ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αναφέρθηκαν συγκεκριμένα ως πηγές ενέργειας που πρέπει να αντικατασταθούν με καθαρότερα καύσιμα. Εκπρόσωποι από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) άσκησαν πιέσεις ενάντια σε μια τέτοια αλλαγή, με αποτέλεσμα η Διάσκεψη να παραταθεί για 36 ώρες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Η τρέχουσα Μηνιαία Ανάλυση του ΙΕΝΕ, η οποία είναι διαθέσιμη εδώ, επιχειρεί να ρίξει φως στις επιτυχίες και στις αποτυχίες της Διάσκεψης του COP28, επισημαίνοντας τις σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία, αξιολογώντας την πιθανότητα εφαρμογής σε διάφορους ζωτικούς τομείς και προσδιορίζοντας τις δηλώσεις που θα μπορούσαν να επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες και, επομένως, σε διολίσθηση ή σε παντελή έλλειψη δράσης.

Επίσης, η επόμενη Διάσκεψη του η COP29 θα γίνει στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και αυτή του COP30 στο Μπελέμ της Βραζιλίας. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι διοργανωτές και των τριών διασκέψεων συντονίζονται τώρα για να διασφαλίσουν τη συνέχεια της συζήτησης την δεδομένη κρίσιμη περίοδο. Ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των Διασκέψεων COP και την ανάγκη για συναινετική συμφωνία επανεμφανίστηκαν στο COP28, αλλά δεν έχουν πλέον τόσο μεγάλη σημασία δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα των απαιτούμενων ενεργειών.

Τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει τώρα να επικεντρωθούν τόσο στη νέα χρηματοοικονομική δέσμευση για την περίοδο 2025-2030, η οποία πρέπει να συμφωνηθεί το 2024, όσο και στην παραγωγή πιο φιλόδοξων Εθνικών Καθορισμένων Συνεισφορών (Nationally Determined Contributions – NDC) για την παρουσίασή τους στο COP30. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο COP28 ο κόσμος είναι πολύ μακριά από την επίτευξη των κλιματικών στόχων για το 2050. «Αναμφισβήτητα ο στόχος της διατήρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από το όριο των 1.5 βαθμών Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα δεν είναι πλέον εφικτός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να σταματήσουν τις προσπάθειές τους για να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση.», καταλήγει η Έκθεση του ΙΕΝΕ.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron