Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Αλλαγή Ημερομηνίας - Ευκαιρία ή Τροχοπέδη οι Στόχοι της Ενεργειακής Μετάβασης για ΑΠΕ και Ενεργειακή Αποδοτικότητα; - Συνέδριο ΙΕΝΕ, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, ώρες: 09:00 – 18:00 Ote Academy, Μαρούσι

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 2 Απριλίου 2024

Λόγω της ανακοινωθείσας από την ΓΕΣΕΕ γενικής απεργίας στις 17 Απριλίου η Ημερίδα του ΙΕΝΕ για τις ΑΠΕ και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα αναβάλλεται για τις 18 Απριλίου και θα πραγματοποιηθεί κανονικά στο ΟΤΕ Academy. 

Η εν λόγω Ημερίδα φιλοδοξεί να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα αν οι ενεργειακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο τρόπος που επιχειρείται η ενεργειακή μετάβαση προς τις οικονομίες μηδενικών ρύπων προωθούν ή, αντίθετα, εμποδίζουν την προαγωγή των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας,. Το συνέδριο, με τίτλο “Ευκαιρία ή Τροχοπέδη οι Στόχοι της Ενεργειακής Μετάβασης για ΑΠΕ και Ενεργειακή Αποδοτικότητα;” θα θέσει μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που συνδέονται με τη αναδυόμενη πραγματικότητα που φέρνουν οι κλιματικές πολιτικές συνολικά στις οικονομίες και τις κοινωνίες της Ευρώπης.  

ΑΠΕ και Ενεργειακή Αποδοτικότητα αποτελούν τους δύο κεντρικούς πυλώνες της στρατηγικής της ΕΕ ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, οι στρατηγικές αυτές δεν στοχεύουν απλώς στην αλλαγή του ενεργειακού μίγματος και την ενεργειακή μετάβαση αλλά υποδεικνύουν ένα τελείως διαφορετικό αναπτυξιακό πλάνο της ευρύτερης οικονομίας με επίκεντρο την ενέργεια. Ωστόσο, όλο και συχνότερα οι προτεραιότητες που οι στρατηγικές αυτές θέτουν, αντιβαίνουν βραχυπρόθεσμα στην ανάγκη των κρατών – μελών για μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία, ενώ η σχεδόν απότομη αλλαγή από την κατανάλωση  εγχώριων ορυκτών καυσίμων σε άλλες εισαγόμενες πηγές ενέργειας προκαλεί κρίσιμα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας.  

Παράλληλα, προκύπτει μία αντίστροφη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, φαινόμενο που στο μέλλον πρόκειται να απασχολήσει σημαντικά τις οικονομίες της ΕΕ και την εξέλιξή τους. Κι αυτό γιατί υφεσιακοί παράγοντες αλλά και η ίδια η μεγαλύτερη εφαρμογή μεθόδων ενεργειακής αποδοτικότητας συνεπάγονται μείωση της ζήτησης στην οικονομία και, κατά συνέπεια, επιδρούν αρνητικά στην επέκταση της αγοράς των ΑΠΕ.  

Eπιπλέον οι ολοένα και μεγαλύτεροι στόχοι για ανάπτυξη ΑΠΕ έχουν φέρει το δίκτυο στα όρια του ενώ η αποθήκευση ενέργειας αν και θα λύσει κάποια προβλήματα μεσοπρόθεσμα, σε μακροπρόθεσμο όμως ορίζοντα επειδή θα έχει επιτρέψει την διείσδυση ακόμα περισσότερων ΑΠΕ, ίσως δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα έχει ήδη λύσει.  Άλλωστε είναι ευρέως γνωστό ότι η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ οφείλει εν γένει να μην προπορεύεται της αποθήκευσης.  

Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι το κεντρικό διακύβευμα δεν είναι απλώς η υλοποίηση όλο και πιο φιλόδοξων ΑΠΕ αλλά  η διάδοσή τους μέχρι του σημείου που ωφελεί την οικονομία και ανταποκρίνεται στην ζήτηση ενέργειας, με ορθολογικό τρόπο και με την αποφυγή υπερβολών και σπατάλης οικονομικών πόρων, που, εν τέλει, θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές.  

Στην ημερίδα του ΙΕΝΕ θα τεθούν μια σειρά από καίρια ερωτήματα που στόχο έχουν να καλύψουν όλο το φάσμα των ΑΠΕ καθώς και της ενεργειακής αποδοτικότητας.  

Περισσότερα από 25 έμπειρα στελέχη του τομέα των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην Ημερίδα του ΙΕΝΕ.  

Να υπενθυμίσουμε ότι η συμμετοχή στην Ημερίδα για τα μέλη και τους συνεργάτες του ΙΕΝΕ είναι εντελώς δωρεάν. Το πρόγραμμα και πληροφορίες εγγραφής θα βρείτε εδώ.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron