Ενεργειακή Επικαιρότητα

Shell: Με το Βλέμμα Στραμμένο στις Ασιατικές Αγορές

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 28 Μαΐου 2024

της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη


Οι ασιατικές αγορές LNG, ειδικά στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, θα απορροφήσουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Αυτό είναι το στοίχημα της Shell, η οποία επικεντρώνεται στην Αυστραλία ως διαμετακομιστικό κόμβο ΥΦΑ για τα κράτη του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η Αυστραλία φιλοξενεί τη “ναυαρχίδα” της Shell, την πλωτή μονάδα LNG ονόματι Prelude. Εγκατεστημένη στα βορειοδυτικά της Αυστραλίας, ήταν η πρώτη πλωτή μονάδα ΥΦΑ στον κόσμο και παραμένει η μεγαλύτερη, με κόστος κατασκευής άνω των 12 δις δολαρίων. Με την παραγωγική της δυναμικότητα να υπολογίζεται περί τους 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως, η Prelude αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες υποδομές για την κάλυψη των αναγκών LNG στην περιφέρεια του Ινδο-Ειρηνικού. Ωστόσο, μία σειρά τεχνικών προβλημάτων τα προηγούμενα χρόνια είχαν οδηγήσει στην επανειλημμένη παύση λειτουργίας της υποδομής, πλήττοντας την αξιοπιστία της Shell ως προμηθευτή.

Στον χάρτη: Η πλωτή μονάδα LNG Prelude. Πηγή: The Financial Times. 


Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση ΥΦΑ στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία αυξάνεται, με τις τιμές στις μεμονωμένες πωλήσεις (σποτ) να αυξάνονται αντίστοιχα. Ένας από τους βασικούς λόγους της αυξανόμενης ζήτησης ήταν οι ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή εξαιτίας ενός παρατεταμένου καύσωνα. Παράλληλα, τα αναπτυσσόμενα ασιατικά κράτη δέχονται έντονες πιέσεις ώστε να επιταχύνουν τις διαδικασίες απανθρακοποίησης, με το LNG να αποτελεί την πιο εύκολη λύση κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Το Μπαγκλαντές, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, και η αναδυόμενη βιομηχανική δύναμη, το Βιετνάμ, θα λειτουργήσουν ως κινητήριες δυνάμεις για την περιφερειακή κατανάλωση ΥΦΑ.

(από energia.gr, 23/05/2024)

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron