Ενεργειακή Επικαιρότητα

Η Ουγγαρία Αγόρασε 5% του Αζερικού Κοιτάσματος Shah Deniz

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2024

Ο κρατικός όμιλος ενέργειας της Ουγγαρίας, MVM, θα αγοράσει ένα ποσοστό 5% στο κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του. Η Ουγγαρία, μία χώρα που δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα, εισάγει φυσικό αέριο κυρίως από τη Ρωσία, ακόμη και μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι εξελίξεις από το 2022 και έπειτα, έχουν οδηγήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικούς ενεργειακούς προμηθευτές.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αζέρο ομόλογό του, ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι η απόκτηση μεριδίου σε αυτό το κοίτασμα φυσικού αερίου «παρέχει στην Ουγγαρία προστασία από μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας», ανακοινώνοντας την εξαγορά νωρίτερα στο Μπακού. «Καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας νέος παίκτης στον ενεργειακό μας εφοδιασμό, αυτή η κατάσταση μας δίνει πολύ πιο σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό, πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια στον ενεργειακό εφοδιασμό».

Το κοίτασμα Shah Deniz είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, με ετήσια παραγωγή 29 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm), όπως ανέφερε η ανακοίνωση της MVM. Το ποσοστό της Ουγγαρίας θα μεταφραστεί σε ετήσια παροχή 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου. Ετησίως, η Ουγγαρία λαμβάνει 4,5 bcm φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας 15ετούς συμφωνίας που υπογράφηκε το 2021. 


Μετά την ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το μερίδιο του κοιτάσματος φυσικού αερίου «εξασφαλίζει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της Ουγγαρίας σε φυσικό αέριο.» Επίσης, η Ουγγαρία αγοράζει 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά φέτος, πρόσθεσε ο Σιγιάρτο.

(από energia.gr, 05/06/2024)

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron