Ενεργειακή Επικαιρότητα
Έπεσαν οι Υπογραφές για τη Μονάδα Δέσμευσης Άνθρακα στον Πρίνο
Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
Υπεγράφη χθες η συμφωνία μεταξύ EnEarth και RepAir για τα πρώτα έργα απανθρακοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, η EnEarth, η νέα θυγατρική της Energean, που θα δραστηριοποιείται στον τομέα της απανθρακοποίησης, θα συνεργαστεί με της RepAir, η οποία αποτελεί ηγέτη στην καινοτομία στον συγκεκριμένο τομέα. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι το εμβληματικό έργο στον Πρίνο. Η RepAir θα εγκαταστήσει σύστημα απευθείας δέσμευσης CO2 στη Νέα Καρβάλη, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Energean. Η εν λόγω μονάδα θα έχει χαμηλότατη κατανάλωση ενέργειας— 600 kW ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα, θα έχει μηδενική χρήση ρευστών και διαλυτών, ενώ θα παράγει μηδενικά απορρίμματα. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, η δέσμευση άνθρακα από την περιοχή της Καβάλας θα ξεκινήσει επισήμως τους πρώτους μήνες του 2026.
Όπως έχει ανακοινώσει η EnEarth, η μονάδα του Πρίνου θα μπορεί να αποθηκεύει 1 εκατομμύριο τόνους CO2 ετησίως κατά την πρώτη φάση λειτουργίας της, με την πλήρη δυναμικότητά της να ανέρχεται στους 3 εκατομμύρια τόνους CO2 ανά έτος για 25 χρόνια. Το διοξείδιο του άνθρακα θα φτάνει στον Πρίνο είτε μέσω ασφαλούς θαλάσσιας μεταφοράς από την Prime Marine, είτε μέσω της μεθόδου απευθείας δέσμευσης από την ατμόσφαιρα (Direct Air Capture and Storage– DACS). Αναμενόμενα, η διαδικασία αυτή θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για το τοπικό περιβάλλον, βελτιώνοντας εντυπωσιακά την ποιότητα του αέρα που θα αναπνέουν οι κάτοικοι της Καβάλας.
Χάρτης της μονάδας δέσμευσης άνθρακα στον Πρίνο. Πηγή: Energean.
Κατά την τελετή υπογραφής, ο επικεφαλής του τομέα Αποθήκευσης Άνθρακα της EnEarth, Νικόλας Ρήγας, δήλωσε: «Η συνεργασία ανάμεσα στην EnEarth και την RepAir είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να μετατρέψει την Βόρεια Ελλάδα σε έναν “πράσινο” κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί τη δημιουργία του πρώτου κόμβου απευθείας δέσμευσης από την ατμόσφαιρα και αποθήκευσης CO2, εγκαινιάζοντας ένα νέο τρόπο χρήσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων υδρογονανθράκων και μια νέα προσέγγιση στην βιομηχανική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αλλά και δημιουργώντας ένα προηγούμενο για ανάλογα projects στην ευρύτερη περιοχή.»
Για το έργο στον Πρίνο ανέφερε: «Το project της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο είναι σε μια στρατηγική θέση που μπορεί να εξυπηρετήσει βιομηχανίες που εκπέμπουν CO2, δημιουργώντας ‘πράσινες’ θέσεις και τεχνογνωσία στο πλαίσιο μιας ευρύτερης βιομηχανικής και ενεργειακής μετάβασης. Αυτή η μετάβαση θα έχει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.»
(από energia.gr, 12/06/2024)