Ενεργειακή Επικαιρότητα

Energean: Μεγάλη στρατηγική συμφωνία, η Carlyle εξαγοράζει το χαρτοφυλάκιο σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Μια μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία ανακοίνωσε την Πέμπτη 20 Ιουνίου η Energean plc προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ. Η εταιρεία συμφώνησε να μεταβιάσει στην Carlyle International Energy Partners το χαρτοφυλάκιό της σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία, έναντι τιμήματος έως 945 εκατ. δολάρια και όχι λιγότερο από $ 820 εκατ.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται έως το τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση να ληφθούν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις με βαση τη ρυθμιστική και την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας

Τίμημα έως 945 εκατ. δολάρια, υπερτριπλάσιο σε σχέση με το κόστος απόκτησης των συγκεκριμένων assets που ήταν 284 εκατ. δολάρια το 2020.
Αξία μεταβίβασης 5,4 δολάρια ανά βαρέλι (βεβαιωμένα 2P αποθέματα) ισοδυνάμου πετρελαίου, έναντι κόστους κτήσης στα 1,2 δολάρια ανά βαρέλι.
Επιπλέον δυνητικό τίμημα με βάση την πρόσφατη ανακάλυψη της Energean στην Αίγυπτο.
Καταβολή 504 εκατ. δολαρίων με την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Άμεση δημιουργία ελευθερων ταμειακών ροών.
Δημιουργία επαρκούς ταμειακής ρευστότητας για την Energean για την πλήρη αποπληρωμή του ύψους 450 εκατ. δολαρίων Εταιρικού Ομολόγου και για τη διευκόλυνση της καταβολής έκτακτου μερίσματος έως 200 εκατ. δολαρίων στους μετόχους.
Εξοικονόμηση τουλάχιστον 7,5 εκατ. δολαρίων ετησίως από διοικητικά έσοδα.

Η στρατηγική που οδήγησε την Energean στη συμφωνία μεταβίβασης

Η μεταβίβαση των assets σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία επιτρέπει στην Energean να εξορθολογίσει το χαρτοφυλάκιό της, εστιάζοντας ακόμη περισσότερο στην στρατηγική ανάπτυξης με βάση το φυσικό αέριο, η οποία σηματοδοτείται από την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Karish North στο Ισραήλ καθώς και από την πρόσφατη είσοδο στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο. Είναι μια στρατηγική που ενισχύει τις προοπτικές οικονομικής αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου, δημιουργεί ελεύθερες ταμειακές ροές και μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους μετόχους.
Η συμφωνία μεταβίβασης επίσης βελτιώνει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της Energean, καθώς μεταβιβάζεται πάνω από το 60% των υποχρεώσεων της εταιρείας για την θέση παλαιών κοιτασμάτων εκτός παραγωγής (decommissioning), με αποτέλεσμα την βελτίωση των ταμειακών ροών σε μεσοβραχυπρόθεσμη βάση.
Στο εξής, η Energean θα επιδιώξει να αναπτυχθεί περαιτέρω στη Μεσόγειο αλλά και να αναζητήσει ευκαιρίες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μακροπρόθεσμη πολιτική υποστήριξης για το φυσικό αέριο και για αντικατάσταση του άνθρακα.
Ο όμιλος επίσης θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός κόμβου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη πειροχή της Μεσογείου μέσω της θυγατρικής EnEarth..
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το ανθρακικό αποτύπωμα (Scope 1 και Scope 2) της εταιρείας μειώνεται κατά 40%, στα 5 κιλά εκπεμπόμενου CO2 ανά παραγόμενο ισοδύναμο βαρέλι πετρελαίου, επιτυγχάνοντας 10 χρόνια νωρίτερα τον στόχο που είχε τεθεί για το 2035.

Νέος κύκλος ανάπτυξης και αξίας για τους μετόχους

Με αφορμή την συμφωνία, ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean plc, δήλωσε τα εξής:

«Αυτή η συμφωνία ανοίγει ένα νέο εντυπωσιακό κεφάλαιο για την Energean. Σήμερα, κεφαλαιοποιούμε μια σημαντική απόδοση της επένδυσης που πραγματοποιήσαμε όταν αποκτήσαμε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο πριν από τέσσερα χρόνια. Η μεταβίβαση αξιοποιεί τη στρατηγική μας για μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους μας και επιβεβαιώνει την απολύτα πειθαρχημένη λογική στην τοποθέτηση κεφαλαίων, όπως αποδεικνύεται από τις παραμέτρους της συμφωνίας σε συνδυασμό και με την αναμενόμενη διανομή ενός έκτακτου μερίσματος..

Κοιτώντας μπροστά, η συμφωνία ξεκλειδώνει σημαντικό διοικητικό δυναμικό και παρέχει οικονομική ευελιξία για να οδηγηθούμε στην μελλοντική ανάπτυξη. Στο επίκεντρό μας πλέον θα βρίσκεται η δημιουργία ενισχυμένης αξίας από το χαρτοφυλάκιό μας στο Ισραήλ, καθώς και η αξιολόγηση νέων ευκαιριών που ταιριάζουν με την επιχειρησιακή φιλοσοφία της Energean: ανάπτυξη, καταβολή αξιόπιστου μερίσματος, απομείωση δανείων και δέσμευση στον στόχο του Net Zero.

“Η Carlyle είναι ο κατάλληλος θεματοφύλακας των μεταβιβάζομενων assets και θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό σπίτι για τους συναδέλφους μας, στους οποίους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και των οποίων την πορεία θα παρακολουθούμε. Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους στην Αίγυπτο, την Ιταλία και την Κροατία για την σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους όλα αυτά τα χρόνια».

Από την πλευρά του ο Bob Maguire, επικεφαλής της Carlyle International Energy Partners, σχολίασε σχετικά:

“Είμαστε ίδιατερα ευχαριστημένοι που αποκτούμε αυτό το χαρτοφυλάκιο με assets υψηλής ποιότητας στην Ιταλία, την Αίγυπτο και την Κροατία, χώρες που ενθαρρύνουν νέα ανάποτυξη του φυσικού αερίου, η οποία πιστεύουμε ότι θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Προσβλέπουμε στην στήριξη της μετατροπής αυτών των assets σε μία αναπτυσσόμενη πλατφόρμα έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο, μέσα από την υλοποίηση βραχυπρόθεσμων αναπτύξεων, το ξεκλείδωμα ευκαιριών οργανικής ανάπτυξης, τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, καθώς και την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων σχεδίων απανθρακοποίησης».

Το χαρτοφυλάκιο που μεταβιβάζεται

Το 2020, η Energean είχε αποκτήσει την Edison E&P, η οποία διέθετε assets στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή υδρογονανθράκων μεταξύ άλλων στην Αίγυπτο, την Ιταλία και την Κροατία. Το χαρτοφυλάκιο της Energean σε αυτές τις χώρες διέθετε αποθέματα της τάξης των 150 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα (το 70% σε φυσικό αέριο) και ημερήσια παραγωγή 34 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (το 37% σε φυσικό αέριο) το 2023. Το ίδιο έτος, αυτό το χαρτοφυλάκιο δημιούργησε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 264 εκατ. δολάρια.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν στην Energean Italy (η οποία περιλαμβάνει και τον βραχίονα της Κροατίας) και την Energean Egypt, θα συνεχίσουν να απασχολούνται στην Carlyle, με τον νέο αγοραστή να έχει δεσμευθεί για τη διατήρηση των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας τουλάχιστον για 18 μήνες, σε μια εξέλιξη που διασφαλίζει τη συνέχεια της απασχόλησης και συνεισφέρει στην επιχειρησιακή αξιοπιστία και ασφάλεια

Ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου για την Energean είχε η Rothschild & Co, ενώ η White & Case είχε το ρόλο του νομικού συμβούλου.

(από energia.gr, 20/09/2024)

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron