Άρθρα-Αναλύσεις

To Άλμα των ΑΠΕ Δεν Αρκεί να Ανατρέψει την Κυριαρχία των Ορυκτών Καυσίμων

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024

του Αδάμ Αδαμόπουλου

H παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον ενεργειακό τομέα ανήλθε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2023, ακόμη και αν το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα μειώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το 2022. Σύμφωνα με την έκθεση Statistical Review of World Energy που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, η αυξανόμενη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα, παρά την ραγδαία άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να «προβληματίσει» την πορεία προς την πράσινη μετάβαση και την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. 

 

«Ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις, τους παγκόσμιους ηγέτες και τους αναλυτές να προχωρήσουν μπροστά, με καθαρά μάτια σχετικά με την πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας», δήλωσε ο Romain Debarre της εταιρείας συμβούλων Kearney, αναφερόμενος στο ζήτημα της Κίνας της Ινδίας από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.

«Σε μια χρονιά όπου είδαμε τη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να φτάνει σε νέο ρεκόρ, η συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση σημαίνει ότι το μερίδιο που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο», δήλωσε από την πλευρά του, ο Simon Virley της εταιρείας συμβούλων KPMG.

Η έκθεση καταγράφει μεταβαλλόμενες τάσεις στη χρήση ορυκτών καυσίμων σε διάφορες περιοχές. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην ενέργεια υποχώρησε κάτω από το 70% για πρώτη φορά από τη βιομηχανική επανάσταση.

«Στις προηγμένες οικονομίες, παρατηρούμε σημάδια κορύφωσης της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα, σε αντίθεση με τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, για τις οποίες η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής συνεχίζουν να οδηγούν στην αύξηση των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Ενέργειας, Nick Wayth.

Η έκθεση του Energy Institute για το 2023, που συντάχθηκε από κοινού με τις εταιρείες συμβούλων, KPMG και Kearney, αντικαθιστά εκείνες που συνέτασσε η BP από την δεκαετία του 1950.

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη για κανέναν ότι τα ορυκτά καύσιμα ευθύνονται για το σύνολο της αύξησης της ζήτησης στην Ινδία το 2023, αναφέρει η έκθεση, ενώ στην Κίνα η χρήση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε κατά 6%.

Ακολουθούν ορισμένα σημεία από την έκθεση για το 2023:

· Η παγκόσμια ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας αυξήθηκε κατά 2% το 2023 από το 2022, σε 620 EJ.

· Η χρήση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε κατά 1,5% σε 505 EJ, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 81,5% του συνολικού ενεργειακού μείγματος, μειωμένα κατά 0,5% από το 2022.

· Η χρήση ορυκτών καυσίμων δεν αυξήθηκε σε καμία ευρωπαϊκή χώρα το 2023.

· Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,5% το 2023, ελαφρώς υψηλότερα από το 2,3% της αύξησης του προηγούμενου έτους.

· Η παραγωγή από ανανεώσιμα καύσιμα (εξαιρουμένων των υδροηλεκτρικών) αυξήθηκε κατά 13% σε νέο ρεκόρ 4.748 τεραβατώρες (TWh).

· Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, εξαιρουμένων των υδροηλεκτρικών, ήταν 8%, από 7,5% στην έκθεση του 2022.

· Συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 15% του παγκόσμιου μείγματος.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

· Η κατανάλωση πετρελαίου ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια bpd το 2023, μετά από ετήσια αύξηση 2%.

· Η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου καλύφθηκε από παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ+, με την παραγωγή των ΗΠΑ να αυξάνεται κατά 9% σε ετήσια βάση.

· Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ικανότητα διύλισης στον κόσμο πέρυσι, με 18,5 εκατ. bpd, αν και οι όγκοι διύλισης εξακολουθούν να υστερούν με 82% χρησιμοποίηση έναντι 87% των ΗΠΑ.

· Η παγκόσμια κατανάλωση βενζίνης έφθασε πέρυσι τα 25 εκατ. bpd, λίγο πάνω από το επίπεδο του 2019 πριν από την πανδημία.

· Η παραγωγή βιοκαυσίμων αυξήθηκε κατά 8% σε 2,1 εκατ. bpd το 2023, λόγω της αύξησης στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

· Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ευρώπη αντιπροσώπευαν το 80% της παγκόσμιας κατανάλωσης βιοκαυσίμων.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

· Η παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση φυσικού αερίου παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη σε σχέση με το 2023.

· Η προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 2% σε 549 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm).

· Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το Κατάρ ως ο κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής ΥΦΑ μετά από αύξηση της παραγωγής κατά 10%.

· Η συνολική ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 7% σε σχέση με το έτος 2023.

· Το μερίδιο της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου ήταν μόλις 15% το 2023, από 45% το 2021.

ΑΝΘΡΑΚΑΣ

· Η κατανάλωση άνθρακα έφτασε σε νέο υψηλό επίπεδο 164 EJ το 2023, αυξημένη κατά 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με κινητήρια δύναμη την Κίνα και την Ινδία.

· Η κατανάλωση άνθρακα της Ινδίας ξεπέρασε την κατανάλωση άνθρακα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής μαζί.

· Η κατανάλωση άνθρακα στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 17% το 2023 και έχει μειωθεί στο μισό την τελευταία δεκαετία.

ΑΠΕ

· Το υψηλό ρεκόρ στην παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οφείλεται στην αύξηση της αιολικής και ηλιακής ισχύος, με 67% περισσότερες προσθήκες σε αυτές τις δύο κατηγορίες το 2023 σε σχέση με το 2022.

· Το 74% της καθαρής αύξησης της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

· Η Κίνα αντιπροσώπευε το 55% του συνόλου των προσθηκών ανανεώσιμης παραγωγής το 2023 και ήταν υπεύθυνη για το 63% της νέας παγκόσμιας αιολικής και ηλιακής ισχύος.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2

· Οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ξεπέρασαν τους 40 γιγατόνους.

· Οι εκπομπές αυξήθηκαν παρά τη μικρή μείωση του μεριδίου των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα, επειδή οι εκπομπές εντός της κατηγορίας των ορυκτών καυσίμων έγιναν πιο έντονες καθώς η χρήση πετρελαίου και άνθρακα αυξήθηκε και το φυσικό αέριο παρέμεινε σταθερό.

· Η έκθεση σημειώνει ότι από το 2000, οι εκπομπές από την ενέργεια έχουν αυξηθεί κατά 50%.

(από energia.gr, 26/06/2024)

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron